suomi24_sananvapaus

Toimittaja Sanna Ukkolan blogi-kirjoitus Suomi24:n vihaisesta maailmasta nosti esille tärkeän ja innostavan keskustelun sananvapaudesta, tuosta yhdestä Suomen perusoikeuksista.

Allerin toimintaa ohjaaviksi tekijöiksi on valittu muutamia arvoja. Yksi arvoista on sananvapaus ja strategisten suuntaviivojen lisäksi tämä näkyy myös päivittäisellä tasolla. Suomen suurin keskustelupalsta Suomi24 katsoo sananvapautta silmiin joka päivä, sekä vastuun että vapauden näkökulmista.

Vuosikaudet Suomi24:n moderointi on ollut tunnettu kahdesta asiasta: mitään ei poisteta ja poistetaan ihan liikaa. Yrityksenä emme allekirjoita kumpaakaan näistä, vaan olemme pyrkineet luomaan tasapuolisen ja loogisen linjan toimillemme. Sekin tiedetään, että loogisuus ei aina näy käyttäjille, mutta moderoinnin taitoon kuuluu tulkinta ja kokonaisuuden ymmärtäminen kaikkien osapuolien parhaaksi.

Suomi24:ään kirjoitetaan päivittäin noin 20 000 uutta viestiä. Viestejä ei tarkisteta etukäteen, vaan moderointi tapahtuu jälkikäteen, Suomen lain mahdollistamalla tavalla. Jokaisen viestin yhteydessä on linkki, jonka kautta käyttäjät voivat ilmoittaa sääntöjen vastaisista viesteistä ja näitä ilmoituksia saammekin päivittäin muutamista sadoista pariin tuhanteen kappaleeseen. Moderaattorit käyvät näitä ilmoituksia läpi päivittäin, eri vuorokauden aikoina ja tämän lisäksi moderointia tehdään suoraan herkimmiltä palstoilta. Poistettavaksi päätyvät ne viestit, jotka ovat Suomi24:n sääntöjen vastaisia, eli jokaiseen poistoon on oltava poistoperuste. Keskimäärin viestejä poistetaan päivittäin muutama sata kappaletta.

Suomi24 uudistettiin tammikuun lopussa ja heti tämän uudistusprosessin alussa anonyymius oli vahvasti esillä. Palvelun konseptoinnissa Suomi24:n käyttäjät olivat aktiivisesti läsnä, heitä muun muassa haastateltiin toreilla sekä vierailtiin kotona. Melkein kaikissa näissä kohtaamisissa anonyymikeskustelun tarve nousi yhdeksi tärkeimmäksi asiaksi. Tämä vahvisti oman näkemyksemme nimettömän kirjoittelun tärkeydestä suomalaisessa internetkulttuurissa. Tämän saman voi aistia myös Ukkolan blogin kommentteja lukiessa.

Useassa yhteydessä Suomi24 nähdään varaventtiilinä, joka onkin mitä kuvaavin vertaus. Jokainen tuntee joskus vihaa ja ihmisillä on käytössään erilaisia keinoja vihan käsittelylle. Yksi menee kuntosalille painimaan raudan kanssa, toinen räksyttää keskustelupalstalla ja kolmas voi tarttua aseeseen. Jos antamalla mahdollisuus keskustelulle verkossa estää yhdenkin aseeseen tarttumisen, olemme oikealla tiellä.

Vihan lisäksi on paljon asioita, joista puhuminen on helpompaa nimettömänä. Esimerkiksi omaan terveyteen liittyvät ajatukset ovat hyvin henkilökohtaisia ja niistä puhuminen omilla kasvoilla voi olla liian vaikeaa. Arkielämään liittyviä kysymyksiä, kuten ”Voiko astianpesukoneen vedenottoletkun vaihtaa itse?”, on helppo heittää palstoille ilman rekisteröitymisprosessia ja parhaimmillaan kysymykseen on vastattu minuutissa.

Rakkaus, unelmat, haaveet ja monet muut kauniin asiat sisältävät paljon salaisuuksia. Näistä keskustelu on nautinnollista ilman, että kukaan tietää henkilöllisyyttä ja johtaa parhaimmillaan siihen, että ihminen uskaltaa toteuttaa pitkäaikaisen haaveensa tai uskaltaa käydä kertomassa sille elämänsä rakkaudelle tunteensa. Myös keskustelusta voi alkaa rakkaustarina ja näin on käynytkin.

Mitä enemmän meillä on käytössämme erilaisia medioita ja verkkopalveluita, sitä paremmaksi medianlukutaitomme kehittyy ja löydämme itselle sopivat palvelut ja mediat. Siitähän tässä pitkälti on kysymys, että osaamme suhtautua verkossa tapahtuvaan keskusteluun samalla tavalla, kuin vaikka kahvilassa tai kassajonossa tapahtuvaan keskusteluun. Harvempi meistä voi sanoa, että ei olisi koskaan ja missään arvostellut tai kommentoinut negatiivisesti. Erilaiset mielipiteet tekevät keskustelusta keskustelun.

Sanna Ukkola, toivotan sinut tervetulleeksi koska tahansa tutustumaan Suomi24:n toimintaan.

Pirjo Väyrynen
Johtaja, Asiakastuki


Lue lisää